Tento fotopostup je určený úplným začiatočníčkam a tým, ktoré by sa chceli pokúsiť urobiť svoju prvú poťahovanú tortičku.

Potiahnutie torty patrí medzi základné zručnosti všetkých tortičkároch. Je dôležité vedieť, že nie každá hmota je rovnako dobrá a rovnako dobre sa s ňou pracuje.

Ja som pre tento fotopostup zvolila hmotu K2, ktorá sa už dá pomerne jednoducho zohnať a najmä dá sa kúpiť v 1kg balení, čo je ideálna veľkosť pre jednoposchodovú tortu cca.26 cm priemer. Neostanú vám teda zbytočné zvyšky, ktoré už možno nikdy nevyužijete.

K2, ale patrí medzi hmoty, s ktorými sa pracuje najťažšie, nakoľko nemá žiadnu elasticitu. Nepúšťajte sa preto do práce s ňou v príliš teplom období, nakoľko bude veľmi ťažké dosiahnuť aby sa neroztrhla pri prenášaní na tortu. Vplyvom tepla hmota K2 veľmi mäkne a práca s ňou je oveľa ťažšia. Ak by ste potrebovali svoju prvú tortičku potiahnuť v čase keď je vonku 30 °C skúste to radšej s hmotou Pasta Dama Top, alebo Pasta Dama Špeciál. Aj tie je možné zakúpiť v menších baleniach v každom internetovom cukrárskom obchode.

 

Prvé čo musíte urobiť je potiahnuť naplnený korpus vrstvou masla vyšľahaného s cukrom. Pred nanesením masla je niekedy tiež dobré tortičku obrezať – odstrániť vytŕčajúce časti korpusu, najmä ak sa nám pri plnení nepodarilo dosiahnuť pekný tvar.


DSC_3659

 

Maslo potom vyhladíme nožom. Použiť môžete aj pravítko, ktoré priložíte z boku torty a otáčaním torty odstraňujete prebytočné zvyšky masla. Táto fáza je vľmi dôležitá, nakoľko to aká hladká bude vaša tortička po potiahnutí hmotou závisí od hladkosti povrchu po nanesení masla.

Tortičku nechajte dobre vychladiť.

DSC_3661

Po vychladení je povrch torty pekne hladký…..

DSC_3656

 

Rozvaľkáte si hmotu. Na podsípanie, aby sa vám hmota neprilepila na podložku použite práškový cukor, alebo Solamil. Opatrne podoberte hmotu rukami a preneste ju na tortu. Pomôcť si môžete aj valčekom, podobne ako sa prenáša cesto na pekáč.

DSC_3673

 

Hmotu vyhladíte. Ak nemáte žehličku na hmotu ako na obrázku, môžete použiť niečo iné…..niekedy stačí hmotu len jemne upraviť  tlakom rúk.

DSC_3675

 

Prebytočnú časť hmoty odstráňte nožom,alebo ideálnejšie okrúhlym rezačom na picu…..

DSC_3680

 

Vaša tortička je pripravená na ďalšie zdobenie………

DSC_3683

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
Translate »